5+1 társasjáték a magyarórán

Pál Barbi:
 
"5+1 rovatunk novemberi cikkében olyan társasjátékokat mutatunk be, amelyeket eredetileg nem nyelvoktatási célokra készítettek, de mégis tökéletesen használhatók a magyarórán is.
 
51 társasjáték kép
 
 
1Találd ki!
 
Leírás:
A játékosoknak minél gyorsabban, minél kevesebb kérdésből ki kell találniuk, kire gondolt a párjuk.
talaldki
Amire használható a magyarórán:
Személyleírás gyakorlására: Hosszú haja van? Kék szemű? Szemüveges?  Bajuszos?
 
választóvonal
 
2Tick-tack-bumm!
 
Leírás:
A játékosoknak húzniuk kell egy kártyát, amin egy betűkombináció áll, majd a ketyegő bombát kézről kézre adva kell szavakat alkotniuk az adott betűkkel. Akinél robban a bomba, veszít.
 
tikktakkbumm
 
Amire használható a magyarórán:
Bemelegítő/időkitöltő játékként lehet használni, de szókincsfejlesztésre is jó lehet haladóbb csoportoknál. Kezdőkkel is játszhatjuk: betűkombinációk helyett húzhatnak csak egy betűt, vagy (ahogy az a Tick-Tack-Bumm Juniorban is van) egy szókategóriát.
 
választóvonal
 
3Europareise
 
Leírás:
Repülővel Párizsba? Hajóval Barcelonába? Vonattal Milánóba? A játék során keresztül-kasul utazhatunk Európán. A megfelelő jeggyel, egy jó tervvel és némi szerencsével mi lehetünk az elsők, akik meglátogatják az összes úti célt.
 
europareise
 
Amire használható a magyarórán:
Az irányhármasság, illetve a tömegközlekedési eszközök gyakorlására.
(Sajnos német játék, magyarul nem hozták forgalomba, de így is tökéletesen játszható. Itthon nehéz beszerezni, de egy kis kreativitással házilag is megvalósítható. :) )
 
választóvonal
 
4Dixit
 
Leírás:
„Mindenki kap a kezébe hat darab nagyméretű kártyát, rajtuk festményekkel.
A kezdőjátékos kiválaszt a kezében levők közül egyet, kitalál hozzá egy mondatot, amely a képre jellemző, de mégsem túl nyilvánvaló. Mindenki más is kiválaszt egy képet a kezéből, amelyre szerinte illik az adott mondat. Majd felfedjük a lapokat, és a mesélőn kívül mindenki szavazhat, hogy melyik képet választotta a mesélő.” (gemklub.hu)
 
dixit
 
Amire használható a magyarórán:
Mondatalkotásra, történetmesélésre, a múlt idő gyakorlására.
 
választóvonal
 
5Scrabble
 
Leírás:
A mindenki által ismert szókirakó játék lényege, hogy egymáshoz kapcsolódó szavakat alkossunk, kibővítsük a társaink által kirakott szavakat, és minél több pontot gyűjtsünk.
 
scrabble
 
Amire használható a magyarórán:
Haladó csoportokkal tökéletesen használható az eredeti szabályok szerint; annyival lehet kibővíteni a feladatot, hogy mielőtt lerakják a szót, definiálják, vagy foglalják mondatba.

Gyors, bemelegítő játékként is használható a tábla nélkül: kérjük meg a diákokat, hogy húzzanak egy-egy betűt a zsákból. Tegyük a kihúzott betűket az asztal közepére. A diákok feladata párokban/csoportokban minél több szót alkotni a betűkből.

Kezdőbbekkel szintén tábla nélkül használható bemelegítő játékként, bármilyen szókincsnél. Borítsuk ki a zsákból a betűket az asztalra. Ha például a helyeket tanultuk, a diákok feladata, hogy minél gyorsabban rakjanak ki minél több pontot érő helyeket. Utána mondhatunk vele mondatokat, definiálhatjuk a kirakott szavakat.

választóvonal
 
plusz1Ti milyen társasjátékokat szoktatok használni a magyarórán? Várjuk ötleteiteket kommentben! :)