Magyarok a ljubljanai diákfesztiválon

Májusban Ljubljana diáksága nagy lázban ég: az egész hónap csak az övék – a májusi játékok (majske igre) diákfesztivál rengeteg szórakozási lehetőséget kínál számukra. A programsorozat egyik fénypontja a Škisova tržnica (ŠKIS diákszervezet piaca), ahol az 56 szlovéniai diákklub mellett a külföldi hallgatók, önkéntesek is bemutathatják hazájukat, adhatnak egy kis ízelítőt kultúrájukból. Idén 10 országot képviseltek az International Oceanon, többek közt Lengyelországot, Bosznia-Hercegovinát, Horvátországot, Indiát, Olaszországot, Portugáliát és persze Magyarországot is.
 
 
beszámoló1
 
A magyar csapat standja ebben az évben is a Magyar Nagykövetség és a Ljubljanai Egyetem együttműködésével valósult meg. A projektet a Balassi Intézet magyar nyelvi lektoraként az egyetemen dolgozó Schwetter Éva (a fenti fotón jobbról a második személy — a szerk.) koordinálta, akinek három önkéntes segített a május 7-i alkalmon. A szebbnél szebb kiadványok, turistacsalogatók mellett kolbászból és szalonnából készült katonákkal, Pilóta keksszel, valamint fröccsel és pálinkával kínálták a standhoz érkezőket. A frissítő italokért cserébe különböző feladatokat kellett megoldaniuk a vendégeknek – választhattak, hogy magyar nyelvtörőt olvasnak-e fel, Rubik-kockát raknak-e ki vagy esetleg a mini kvízt töltik ki. Ez utóbbi a szlovén-magyar kapcsolatokról szólt (például: milyen hosszú a szlovén-magyar határ, melyik szlovéniai városban nem hivatalos nyelv a magyar, vajon a bogrács magyarul is gulyást jelent, mint szlovénul?).
 
beszámoló2
 
Ezek a feladványok remek alkalmat kínáltak ahhoz, hogy beszélgethessenek a magyar nyelvről, magyar kultúráról, találmányokról, esetleg a magyarországi élményeikről, fesztiválokról, tanulási lehetőségekről, és természetesen a magyar borokról, pálinkákról és az ételekről. Voltak olyan diákok is, akik kimondottan a magyarországi kirándulási tippek felől érdeklődtek, mert hallottak arról, milyen jókat lehet biciklizni többek között a Balaton körül.

Bízunk benne, hogy sokan kedvet kaptak hozzá, hogy Magyarországra látogassanak, esetleg elkezdjenek magyarul tanulni – ha már cserébe ennyi finomság jár :)

Nagy Ildikó
önkéntes magyar tanári asszisztens
Ljubljanai Egyetem