Olvasott szöveg értése

LEGNÉPSZERŰBB

(805 megtekintés)

LEGUTOLJÁRA FELTÖLTÖTT

(2018-01-15 15:11:57)

LEGTÖBBET LETÖLTÖTT

Feltöltötte: eszter.w.1212 // B1,
Szövegértés+bemutatkozás
Feltöltötte: cziborani // B1,
Olvasott szöveg értése, egyéni munka, A2, B1, B2 szint
Feltöltötte: cziborani // Feladatlap,
Olvasott szöveg értése, egyéni munka A2, B1, B2 szint
Feltöltötte: VINCZEE // A2, B1,
Írd a képek mellé a vers odavágó mondatait!
Feltöltötte: Forrest90 // B1,
Olvasott szöveg értése teszt
Feltöltötte: kicsike23 // A2,
Óvodai tanítás
Feltöltötte: Nensis // A2, B1, B2,
A tananyagban a tanyán/farmon élő állatok nevével foglalkozunk. Emellett megismertetjük a diákokkal a magyar online aukciós vagy használt árukra speciálizálódott oldalakat, és kicsit Magyarország földrajzával is ismerkedünk. Mindehhez IKT-eszközöket használunk
Feltöltötte: juhoso // B1,
B1 szintű autentikus szöveg, egy magyar online lapból származik. Témája egy a sokak által kedvelt írónővel történt eset.
Feltöltötte: timics // B1, B2, Feladatlap,
A feladatlapban a diákok tesztelhetik, hány érdekes tényt tudnak Budapestről, illetve, hogy hány régi fényképet ismernek fel.
Feltöltötte: koczaver // A2, Egyéni munka,
Néhány gyakorlat konkrétan a tárgyas ragozáshoz.
Feltöltötte: leventeborsos // B1, B2,
Feladatsor Weöres Sándor Tíz lépcső című versének és a Szabó Benedek és a Galaxisok A teljesség felé című számának feldolgozásához.
Feltöltötte: gtamas // B1, B2, C1,
Magyar történelem, rímek
Feltöltötte: gtamas // B1, B2,
Téma: kivándorlás, magyar kulturális reáliák
Feltöltötte: gtamas // B1, B2,
Olvasott szöveg értése
Feltöltötte: PálBarbi // B1, B2,
A "Jó szórakozást magyarul!" (http://joszorakozastmagyarul.com) "Ezt így tanítottam!" pályázatára küldtem be az alábbi óratervet "A békakirályfi" című olvasmányhoz. A tananyagban az óraterv mellett szerepel egy szövegértést ellenőrző kérdéssor is.
Feltöltötte: KruzsliczTamás // A2, Csoportmunka, Játék,
Csoportos olvasott szövegértés a gasztronómia témakörhöz mindenképpen a határozott ragozás megismerése után. Az első részben szereplő mondatokat (egységeket) feldaraboljuk és minden diák csak egy mondatot/részt kap. Egymást kérdezve, egymás cetlijét olvasva kell összeállítaniuk a gulyás receptjét, úgy, hogy a tanteremben egymás mögé állnak a megfelelő sorrendben. (Ha kevesebb diákunk van, összevonhatunk részeket, ha több: még jobban szétszedhetjük.) A végén minden diák megkapja a teljes receptet (akár kipróbálásra). Csak ekkor beszéljük meg együtt az esetleges idegen szavakat (természetesen közben lehet segíteni, ha valami nagyon nem megy, de bíztassuk a diákokat a globális szövegértésre).
Feltöltötte: KruzsliczTamás // A2, B1, Csoportmunka, Páros munka,
Segítő kérdések mentén, páros munkában dolgoznak fel a diákok egy-egy rövid szöveget. Minden pár csak egy-egy szöveget kap. Ha készen vannak, akkor kicserélik a megbeszélt információkat egy másik páros egy-egy tagjával, majd egy harmadikkal és így tovább (tehát a saját szöveg megbeszélése után A-párok a B-párokkal, C-párok a D-párokkal beszélgetnek, majd A-párok a C-párokkal és B-párok a D-párokkal, végül A-párok a D-párokkal és B-párok a C-párokkal). Ezzel az úgynevezett "mozaik módszer" segítségével mindenki megismeri minden szöveg tartalmát, és közben a kérdések segítségével tudnak beszélgetni. Fontos, hogy a diákok ne a kapott szövegeket mutassák meg egymásnak, hanem tényleg beszélgessenek a megadott kérdések segítségével.
Feltöltötte: KruzsliczTamás // B1, B2,
Párokban vagy hármas csoportokban beszélgethetnek a diákok a magyarországi ünnepekről. Először csak a segítő kérdéseket kapják meg (vigyázat a nyomtatáskor: kettő kérdéssor van egy oldalon), illetve minden pár/kis csoport egy-egy képet. Erről az ünnepről kell megválaszolni a kérdéseket (használhatnak akár internetet is). Utána minden csoport kap egy-egy kis szöveget (másik ünnepet, mint amilyen képet húzott), ezt is megbeszélik. A közös megbeszéléskor nem szabad kimondani az ünnep nevét: ki kell találni és ráismerni a "párokra" (minden ünnepet ugye kettő pár/kis csoport dolgozott fel). Érdemes a végén az ünnepeket akár csoportosítva (nemzeti, egyházi, állami ünnep) felírni a táblára. További feladat lehet, hogy a megadott kérdéssor mentén mutassanak be a diákok egy-egy nemzeti ünnepet a saját országukból. (A kép-szöveg kiosztása, kombinációja több módon is történhet. A fenti leírás csak egy ajánlás.)
Feltöltötte: KruzsliczTamás // B2,
Nyulász Péter: Helka című könyvét bemutató könyvajánló átdolgozott szövege szójegyzékkel. A dőlttel szedett szavak magyarázata elolvasható, a félkövérrel szedett szavakat a diák(ok)nak egyénileg kell körülírniuk, elmagyarázniuk olvasás közben (gyakorolva a magyarul körülírást). Ezt követően egy hallás utáni értési feladatsor következik a könyv szerzőjével készült interjút felhasználva. Jól kapcsolható egy Balatonról szóló órához, de akár mint könyvajánló minta vagy a mesék témakörhöz kapcsolódva is használható. Akár B1-es szinttől meg lehet próbálni. (Nekik a hallás utáni értés még kicsit nehéz, de nem lehetetlen a kulcsszavak megértése már ezen a szinten sem.)