Magyar kultúra

LEGNÉPSZERŰBB

(666 megtekintés)

LEGUTOLJÁRA FELTÖLTÖTT

(2017-12-12 12:50:30)

LEGTÖBBET LETÖLTÖTT

(2 letöltés)
Feltöltötte: VINCZEE // A2,
Töltsük ki a táblázatot időrendben, ragasszuk be a szimbólumokat.
Feltöltötte: Mágnes // B1,
A Kolompos együttes által megzenésített népzenére készített feladat. Hallásértés, szókincsbővítés, kulturális ismeretek (vásárok, vásárlás) mélyítésére alkalmas kellemes feladat. memória fejlesztésre is jó tippet kaphatunk általa, mikor a szavakat sorrendben visszafele ismételjük a közös énekléssel :)
Feltöltötte: timics // B1, B2, Feladatlap,
A feladatlapban a diákok tesztelhetik, hány érdekes tényt tudnak Budapestről, illetve, hogy hány régi fényképet ismernek fel.
Feltöltötte: leventeborsos // B1, B2,
Feladatsor az Illés együttes Légy jó kicsit hozzám című számának feldolgozásához. A feladatok megoldása során a dalt három változatban hallgatjuk meg (Illés együttes, 1967; Illés együttes, 1973; Amorf ördögök és Honvéd Férfikar, 2005). A három verzió összehasonlítására irányuló utolsó feladat fogalmazási feladatként is végezhető.
Feltöltötte: leventeborsos // B1, B2,
Feladatsor Weöres Sándor Tíz lépcső című versének és a Szabó Benedek és a Galaxisok A teljesség felé című számának feldolgozásához.
Feltöltötte: gtamas // B1, B2, C1,
Magyar történelem, rímek
Feltöltötte: gtamas // B1, B2,
Téma: kivándorlás, magyar kulturális reáliák
Feltöltötte: gtamas // A2, B1, B2,
Szókincs: család, magyar történelem, múlt idő, feltételes mód
Feltöltötte: KruzsliczTamás // A2, Csoportmunka, Játék,
Csoportos olvasott szövegértés a gasztronómia témakörhöz mindenképpen a határozott ragozás megismerése után. Az első részben szereplő mondatokat (egységeket) feldaraboljuk és minden diák csak egy mondatot/részt kap. Egymást kérdezve, egymás cetlijét olvasva kell összeállítaniuk a gulyás receptjét, úgy, hogy a tanteremben egymás mögé állnak a megfelelő sorrendben. (Ha kevesebb diákunk van, összevonhatunk részeket, ha több: még jobban szétszedhetjük.) A végén minden diák megkapja a teljes receptet (akár kipróbálásra). Csak ekkor beszéljük meg együtt az esetleges idegen szavakat (természetesen közben lehet segíteni, ha valami nagyon nem megy, de bíztassuk a diákokat a globális szövegértésre).
Feltöltötte: KruzsliczTamás // A2, B1, Csoportmunka, Páros munka,
Segítő kérdések mentén, páros munkában dolgoznak fel a diákok egy-egy rövid szöveget. Minden pár csak egy-egy szöveget kap. Ha készen vannak, akkor kicserélik a megbeszélt információkat egy másik páros egy-egy tagjával, majd egy harmadikkal és így tovább (tehát a saját szöveg megbeszélése után A-párok a B-párokkal, C-párok a D-párokkal beszélgetnek, majd A-párok a C-párokkal és B-párok a D-párokkal, végül A-párok a D-párokkal és B-párok a C-párokkal). Ezzel az úgynevezett "mozaik módszer" segítségével mindenki megismeri minden szöveg tartalmát, és közben a kérdések segítségével tudnak beszélgetni. Fontos, hogy a diákok ne a kapott szövegeket mutassák meg egymásnak, hanem tényleg beszélgessenek a megadott kérdések segítségével.
Feltöltötte: KruzsliczTamás // B1, B2,
Párokban vagy hármas csoportokban beszélgethetnek a diákok a magyarországi ünnepekről. Először csak a segítő kérdéseket kapják meg (vigyázat a nyomtatáskor: kettő kérdéssor van egy oldalon), illetve minden pár/kis csoport egy-egy képet. Erről az ünnepről kell megválaszolni a kérdéseket (használhatnak akár internetet is). Utána minden csoport kap egy-egy kis szöveget (másik ünnepet, mint amilyen képet húzott), ezt is megbeszélik. A közös megbeszéléskor nem szabad kimondani az ünnep nevét: ki kell találni és ráismerni a "párokra" (minden ünnepet ugye kettő pár/kis csoport dolgozott fel). Érdemes a végén az ünnepeket akár csoportosítva (nemzeti, egyházi, állami ünnep) felírni a táblára. További feladat lehet, hogy a megadott kérdéssor mentén mutassanak be a diákok egy-egy nemzeti ünnepet a saját országukból. (A kép-szöveg kiosztása, kombinációja több módon is történhet. A fenti leírás csak egy ajánlás.)
Feltöltötte: KruzsliczTamás // B1, B2,
Hallás utáni szövegértés szójegyzékkel, feladatokkal a Dorogi Péter (Intim Torna Illegál), Meszes Balázs (Punnany Massif) feat. Odett által jegyzett Balaton című dalhoz. További módszertani megjegyzések szerepelnek a feladatsor végén.
Feltöltötte: KruzsliczTamás // B2,
Nyulász Péter: Helka című könyvét bemutató könyvajánló átdolgozott szövege szójegyzékkel. A dőlttel szedett szavak magyarázata elolvasható, a félkövérrel szedett szavakat a diák(ok)nak egyénileg kell körülírniuk, elmagyarázniuk olvasás közben (gyakorolva a magyarul körülírást). Ezt követően egy hallás utáni értési feladatsor következik a könyv szerzőjével készült interjút felhasználva. Jól kapcsolható egy Balatonról szóló órához, de akár mint könyvajánló minta vagy a mesék témakörhöz kapcsolódva is használható. Akár B1-es szinttől meg lehet próbálni. (Nekik a hallás utáni értés még kicsit nehéz, de nem lehetetlen a kulcsszavak megértése már ezen a szinten sem.)
Feltöltötte: KruzsliczTamás // B1, B2, C1,
Hallott szöveg értési feladatsor az aggteleki cseppkőbarlangokról szóló videóhoz (link a tananyagban).
Feltöltötte: melinda314 // B2,
A feltöltött nyári témákból vettem szövegeket és kérdéseket és egészítettem kistrandos ételekkel. Átszerkesztve jó beszédtéma 90 perces órára.
Feltöltötte: Katica0602 // B1, Csoportmunka, Egyéni munka, Játék, Páros munka,
A tudatos és igényes szóbeli és írásbeli nyelvhasználat alapozása. A szóbeli és írásbeli kifejezőképesség fejlesztése. A helyesírási készség fejlesztése. Szókincsfejlesztés. A gondolkodási és együttműködési lépesség fejlesztése. A kommunikációs képesség fejlesztése játékkal; csoportmunkával
Feltöltötte: pon.rebeka // B2, C1, Feladatlap,
Párosítsa össze a képeket a mondatokkal - A feladat célja, hogy a nyelvtanulók olyan magyar szólásokat ismerjenek meg, melyekben a testrészek nevei szerepelnek.
Feltöltötte: shabee // B1, B2, C1, C2, Játék,
Szerkeszthető pptx formátumú kvíz, Oscar-díj témában, magyar vonatkozású Oscar-díjasokkal. (A Mindenki című rövidfilm kapcsán bevezetőnek, ráhangolódásnak.)
Feltöltötte: Gyöngyike // B2, C1, C2, Csoportmunka, Egyéni munka, Feladatlap,
5 oldalas komplex feladatlap haladó diákoknak, egyéni, ill. csoportos órákra. A főszöveget egy szövegértési kvíz követ, a szóhasználat elmélyítéséhez példamondatok írása következik, majd hiányzó szavak, végződések kiegészítése. Magyar egynyelvű szómagyarázat is tartozik a feladatsorhoz.
Feltöltötte: hajnalinka // B1, B2,
Webes szöveg Budapest hídjairól. A szöveghez készült kvíz itt található: http://mid-van.hu/dokumentum/magyar-kultura/422-budapesti-hidak